Het woord vereniging geeft al aan dat het om een lidmaatschap gaat.
De vereniging verzorgt zelf geen uitvaarten maar laat dit verzorgen door een erkende uitvaartondernemer.
Deze regelt en verzorgt de complete uitvaart voor de nabestaanden en wordt desgewenst zoveel mogelijk uit handen genomen. Zij worden in feite geassisteerd bij de vele beslissingen die zij in relatief korte tijd moeten nemen. Zo kan een uitvaartverzorger bijvoorbeeld het volgende regelen:
Rouwdrukwerk- en advertenties, bloemdecoraties, bijzondere grafkisten, muziek, sprekers,
voertuigen, urnen etc. Maar ook: professionele hulp bij rouwverwerking
De kosten van de vereniging zijn laag, omdat het voor een groot gedeelte een vrijwilligers organisatie is met eigen voorzieningen.
Het doel van de vereniging is het verzorgen van een uitvaart waarbij geen winst wordt gemaakt. Daardoor is de contributie laag in verhouding tot het voorzieningen pakket dat elk lid ervoor terugkrijgt.
U bent tot niets verplicht, maar ondersteuning is uiteraard altijd welkom.
Die bijdrage kan zeer divers zijn, b.v. bestuurlijke taken. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de secretaris./ penningmeester.
Als nieuw lid wordt u geacht in het voedingsgebied van de vereniging te wonen.
Ja, dat kan. Adreswijzigingen moeten altijd worden doorgegeven aan de ledenadministratie.
Dat is afhankelijk van de aard van uw verzekering Indien u een verzekering heeft met een uit te keren bedrag, is het zeker de moeite waard om lid te worden van de uitvaartvereniging. Indien u een verzekering heeft waarbij uw begrafenis of crematie geregeld wordt, is het afhankelijk of er een uit te keren bedrag bij zit. Vragen hierover kunt u stellen aan de penningmeester. (Er zijn landelijke uitvaartverzekeringen die in hun polis hebben opgenomen dat de opbaring bij voorkeur plaats vindt in hun eigen mortuarium, maakt men hier geen gebruik van dan wordt er vaak een minimale financiële bijdrage gedaan.
Er kunnen, afhankelijk van de invulling (en dus uw wensen) van de begrafenis of crematie, bijkomende kosten zijn die buiten het ‘pakket’ van het lidmaatschap van de begrafenisvereniging vallen. Bijkomende kosten kunnen ontstaan door keuze van de grafsteen, het type graf, advertentiekosten (in landelijke dagbladen) etc. De hoogte van deze bijkomende kosten varieert sterk. Afhankelijk van uw keuze voor de invulling van de uitvaart, kunt u besluiten eventueel bij te verzekeren. (Zie ook elders)
Sluit u een uitvaartverzekering dan weet u zeker dat uw nabestaanden niet voor onvoorziene gebeurtenissen komen te staan. Zij hoeven zich niet te bekommeren om de kosten.
Over het algemeen niet. Bij een crematie heeft u immers de vaak hoge kosten van een graf niet. Ook bij een crematie behoren kosten voor een kist, de opbaring, de kerkdienst, het condoleancebezoek, rouwkaarten, advertenties, de urn, as-xverstrooiing, etc. In beide gevallen hangen de kosten natuurlijk af van uw persoonlijke wensen.
Ja, zie de artikelen ……van onze Statuten.
Zeker, het is zelfs verstandiger om lid te blijven.
Dat kan, echter is vanaf de leeftijd van 30 jr. een inleggeld per persoon verschuldigd, volgens een daarvoor vastgestelde formule. Het bestuur kan u daarover verder inlichten.
Dat kan. Op een persoonlijke wensenlijst kunt u alles aangeven. Het is wellicht wel verstandig om uw wensen van te voren door te spreken met uw familie of dierbaren. Of u bijvoorbeeld begraven of gecremeerd wilt worden. Wat voor kist u wilt, wat voor muziek u wenst. U bewaart deze gegevens bij uw belangrijkste papieren. In geval van overlijden, is iedereen, zowel de nabestaanden als de uitvaartverzorger, op de hoogte van uw persoonlijke wensen. U bent er zo zeker van dat uw uitvaart verloopt zoals u dat graag had gezien.